שחלות פוליציסטיות
מה חשוב לדעת ואיך הרפואה הסינית ממליצה לטפל
תסמונת השחלות הפוליציסטיות הנה הפרעה הורמונלית המאופיינת בהתפתחות חלקית של זקיקים מרובים בשחלה. במקום שזקיק אחד יתפתח בכל חודש ויאפשר ביוץ סדיר, מתפתחים במקביל זקיקים רבים, דבר שמשבש ומעכב את הביוץ התקין.
זוהי ההפרעה האנדוקרינית השכיחה ביותר אצל נשים ומופיעה בדרגה כזו או אחרת אצל אחת מכל 10 נשים בגיל הפריון. התסמונת אחראית גם לתופעה בשם "אוליגומנוראה"- שמשמעותה "וסת נדירה", כאשר בווסת מגיעה לאחר יותר מ -36 יום. בנוסף, תסמונת השחלות הפוליציסטיות עלולה להוביל פגיעה בפוריות ולסימנים ביוכימיים או קליניים של "היפראנדרוגניזם" - עודף בהורמוני מין גבריים הגורמים בין השאר להשמנה, שיעור יתר ואקנה.
.png)
הגורמים לתסמונת השחלות הפוליציסטיות
הסיבה המרכזית הידועה כיום כגורמת לתסמונת השחלות הפוליציסטיות היא נטייה גנטית, אולם קיימים גורמים נוספים המשבשים את הציר ההורמונלי ובכך משפיעים על השחלה. בין הגורמים ניתן למנות תזונה לא מתאימה, עמידות לאינסולין, צריכה ממושכת של הורמונים (למשל גלולות למניעת הריון) ומתח נפשי. לרוב גניקולוגים יאבחנו את התסמונת בבדיקת אולטרסאונד, שבה יזוהה ריבוי זקיקים בשחלה. חשוב לזכור שתסמונת השחלות הפוליציסטיות מוגדרת כצירוף של תסמינים שונים, ולכן אי אפשר לאבחן את התסמונת על סמך בדיקה זו בלבד ויש צורך בתוצאות ברורות של לפחות שניים מתוך שלושה תסמינים: ריבוי זקיקים בשחלה, היפראנדרוגניזם (עודף בהורמוני מין) וביוץ מועט (או נדיר).
הטיפול בשחלות פוליציסטיות לפי הרפואה הסינית
הרפואה הסינית מתייחסת לתופעת שחלות פוליציסטיות כביטוי של מספר גורמים. הציסטה עצמה מבטאת מצב של עודף ליחה/לחות. בנוסף, במרבית המקרים מרכיב גנטי יגרום לחולשה או לעודף. כל מצב דורש התייחסות שונה, והטיפול בתסמונת ישלב לרוב פורמולת צמחי מרפא עם דיקור. הדיקור יותאם לשלב בו נמצאת האישה במחזור החודשי - לפני ביוץ הדיקור יכוון לעידוד הביוץ ובנייה נכונה של זקיקים ולאחריו הדיקור יעודד תנועה ברחם, שתאפשר יציאה טובה של הרירית בווסת.
